HEDEF BELİRLEME

İstanbul İşletme Enstitüsü Blog Yazarlığı Eğitimi İçin Ödev Konusu olarak Hedef Belirlemeyi seçtim.


HEDEF BELİRLEME

İş hayatınızda veyahut günlük yaşantınızda hep bir hedefiniz olur. Ama bu çoğu zaman basit hedeflerdir. Oysa hedef belirleme ve başarıya ulaşmada asıl gaye ulaşılabilirlik ve sonuç odaklı olmasıdır. Yoksa biz insanlar, ha bire kendimize hedef koyar,  sonrasında da sıkıcı geldiği an, o hedeften vazgeçer kâğıt misali buruşturur çöpe atar gibi maziye gömeriz.

Oysa akılcı bir hedef belirleyip ve ulaşılabilir olmasına da dikkat edersek, sonuca ulaşamama gibi bir durumla karşılaşma olasılığımız neredeyse sıfırdır. Her gün bir kitap okumak-bitirmek, pek akılcı bir hedef değildir. Onun yerine her gün 5 sayfa, 10 sayfa vb. gibi kitap okuma hedefi koymak daha olası ve akılcıdır.

Mesela kendimize “her gün bir blog yazacağım” şeklinde hedef koyabiliriz. Ama ulaşabilir miyiz? Okuyan ve çalışan kişiler için bu epey zor bir hedef olacaktır. Onun yerine “her hafta farklı bir konuda blog yazacağım” diye hedef koyarsak kendimize. Bu daha ulaşılabilir olacaktır. Çünkü, her gün insanın boş vakti olmayabilir, hatta yazacağı konuyu araştırma imkanı da olmayabilir. Dolayısıyla yazma fikrini benimsediğiniz blog hakkında kısa notlar tutmalı ve araştırmalar yapmalısınız.

O yüzden hedef belirlerken ulaşılabilir olmasına dikkat etmelisiniz. Benimde buna benzer sonuca ulaşamadığım birkaç hedef ve fikrim var idi. Dolayısıyla, bu hedef ve fikrinizi başkaları ile paylaştığınız vakit, insanlar sizin fikrinizden çok, kendi düşüncesizlikleri gereği sizinle alay ederler. Sizin daha çok başarıya ulaşmanız için destek olmak yerine, sizin istek ve umutlarınızın yok olmasına sebep olurlar.


Bu güzel konuyu  Üstat Necip Fazıl KISAKÜREK’in Utansın şiiri ile noktalamak istedim.

Tohum saç, bitmezse toprak utansın!
Hedefe varmayan mızrak utansın!

Hey gidi Küheylan, koşmana bak sen!
Çatlarsan, doğuran kısrak utansın!

Eski çınar şimdi Noel ağacı;
Dallarda iğreti yaprak utansın!

Ustada kalırsa bu öksüz yapı,
Onu sürdürmeyen çırak utansın!

Ölümden ilerde varış dediğin,
Geride ne varsa bırak utansın!

Ey binbir tanede solmayan tek renk;
Bayraklaşamıyorsan bayrak utansın!


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kadınlar kocalarını neden aldatır hiç düşündünüz mü?

Evli erkekler neden eşlerini aldatırlar?

İnsan 7'sinde ne ise 70'inde de o mudur?